syria
  • Wypasiony talerz Syryjki

  • Na warszawskim Starym Mokotowie przy ul. Puławskiej jest niewielka knajpka „Syryjka”. Niepozorna, więc można jej nie zauważyć i minąć obojętnie. Jeśli się już jednak do niej wejdzie i zamówi coś do jedzenia, o żadnej obojętności nie może być mowy. Jest pełen zachwyt!

    lodowa
  • Awaria lodówki w letnie upały

  • Szczelnie zamykane wejście znajdowało się zwykle po północnej stronie zbocza. Przednią ścianę murowano z kamienia. Podłogę stanowiło klepisko wysypane piaskiem. Wydrążona w zboczu ziemianka zastępowała naszym prapraprababkom lodówkę. Bo przecież od zawsze ludzie jakoś musieli sobie radzić z przechowywaniem żywności.

    kebab
  • Bach do miski i po kłopocie

  • Niektórzy kociarze i psiarze będą mi może mieli za złe. Właściciele sklepów zoologicznych i producenci psiej i kociej gotowej karmy pewnie też. A to dlatego, że tym razem w „Dobrym Jedzeniu” chcę wyjątkowo napisać o dobrym jedzeniu dla naszych domowych zwierząt. Napisać trochę pod włos.

    logo tdj
  • Lubuskie Złote Lubczyki 2017 rozdane

  • W dniach 22-23 kwietnia po raz czwarty odbyła się, w hali CRS w Zielonej Górze, największa impreza kulinarna na Ziemi Lubuskiej czyli Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia. Zjechało do nas 50 Wystawców oraz pokazało się 8 lubuskich restauracji.

    warzywa
  • Polak nie królik, a jednak…

  • Są korzeniowe, liściowe, kapustne, cebulowe, dyniowate, rzepowate, strączkowe, psiankowate, przyprawowe itd. Bez nich, czyli bez warzyw, nasza dieta byłaby znacznie mniej ciekawa. Na świecie doliczono się co najmniej 250 warzywnych gatunków. W Polsce używamy ich około pięćdziesięciu.