kebab
  • Bach do miski i po kłopocie

  • Niektórzy kociarze i psiarze będą mi może mieli za złe. Właściciele sklepów zoologicznych i producenci psiej i kociej gotowej karmy pewnie też. A to dlatego, że tym razem w „Dobrym Jedzeniu” chcę wyjątkowo napisać o dobrym jedzeniu dla naszych domowych zwierząt. Napisać trochę pod włos.

    logo tdj
  • Lubuskie Złote Lubczyki 2017 rozdane

  • W dniach 22-23 kwietnia po raz czwarty odbyła się, w hali CRS w Zielonej Górze, największa impreza kulinarna na Ziemi Lubuskiej czyli Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia. Zjechało do nas 50 Wystawców oraz pokazało się 8 lubuskich restauracji.

    warzywa
  • Polak nie królik, a jednak…

  • Są korzeniowe, liściowe, kapustne, cebulowe, dyniowate, rzepowate, strączkowe, psiankowate, przyprawowe itd. Bez nich, czyli bez warzyw, nasza dieta byłaby znacznie mniej ciekawa. Na świecie doliczono się co najmniej 250 warzywnych gatunków. W Polsce używamy ich około pięćdziesięciu.

    Steak-TUBA
  • Toniemy w przepisach

  • Z pewną taką nieśmiałością brałam przed laty do ręki pożółkły ze starości zeszyt z przepisami mojej mamy. Potem dorobiłam się własnego. Z czasem upodobnił się z wyglądu do tego maminego. Dziś świat kucharskich książek jest tak bogaty, że własne zeszyty odchodzą do lamusa. A jeśli już je mamy, to często w elektronicznej postaci.

    ryby fot
  • Zdrów jak ryba. Zdrowa ryba?

  •  

    Dziś już nic nie jest oczywiste. Na ten sam temat można znaleźć zupełnie sprzeczne opinie. Każde wsparte naukowymi badaniami i autorytetami. Skoro tak już jest, to dlaczego tej zasadzie nie miałyby podlegać ryby? Jak więc znaleźć złoty środek i nie dać się zwariować?