Steak-TUBA
  • Toniemy w przepisach

  • Z pewną taką nieśmiałością brałam przed laty do ręki pożółkły ze starości zeszyt z przepisami mojej mamy. Potem dorobiłam się własnego. Z czasem upodobnił się z wyglądu do tego maminego. Dziś świat kucharskich książek jest tak bogaty, że własne zeszyty odchodzą do lamusa. A jeśli już je mamy, to często w elektronicznej postaci.

    ryby fot
  • Zdrów jak ryba. Zdrowa ryba?

  •  

    Dziś już nic nie jest oczywiste. Na ten sam temat można znaleźć zupełnie sprzeczne opinie. Każde wsparte naukowymi badaniami i autorytetami. Skoro tak już jest, to dlaczego tej zasadzie nie miałyby podlegać ryby? Jak więc znaleźć złoty środek i nie dać się zwariować?

    cytrusy fot
  • Dlaczego zimą cytrusy są najlepsze

  • Kiedy jakieś dziesięć lat temu moja znajoma po raz pierwszy w życiu pojechała do córki, wpadła w zachwyt. W Polsce był przełom stycznia i lutego, zima, mróz. Tam – inny świat. Nic dziwnego, skoro był to rejon Murcji na południu Hiszpanii. Świeciło słońce, temperatura sięgała 29 stopni. Nawet w nocy nie spadała poniżej 20.

    1969
  • Pachnący cud nad garami

  •  

    Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok, Karnawał… Talerze, sztućce, szklanki, kieliszki, patelnie, małe i duże gary… Góra naczyń, które trzeba umyć. Ręcznie albo w zmywarce. Na co dzień też zmywania nie brakuje. Cieszmy się, że nie jesteśmy swoimi babkami czy prababkami. One to dopiero miały!

    kiszona-kapusta-domowa
  • Nie kisisz, robisz błąd

  • Kiedy po powrocie z Ukrainy zabrałam się za kiszenie pomidorów, nie przypuszczałam, że wpisuję się w kiszonkową modę. Pomidory ukisiłam, żeby na zbliżające się Boże Narodzenie mieć na stole jakiś ukraiński specyfik, przypominający mi letnią wyprawę, a nie dlatego, że kiszenie akurat stało się trendy.