cytrusy fot
  • Dlaczego zimą cytrusy są najlepsze

  • Kiedy jakieś dziesięć lat temu moja znajoma po raz pierwszy w życiu pojechała do córki, wpadła w zachwyt. W Polsce był przełom stycznia i lutego, zima, mróz. Tam – inny świat. Nic dziwnego, skoro był to rejon Murcji na południu Hiszpanii. Świeciło słońce, temperatura sięgała 29 stopni. Nawet w nocy nie spadała poniżej 20.

    1969
  • Pachnący cud nad garami

  •  

    Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok, Karnawał… Talerze, sztućce, szklanki, kieliszki, patelnie, małe i duże gary… Góra naczyń, które trzeba umyć. Ręcznie albo w zmywarce. Na co dzień też zmywania nie brakuje. Cieszmy się, że nie jesteśmy swoimi babkami czy prababkami. One to dopiero miały!

    kiszona-kapusta-domowa
  • Nie kisisz, robisz błąd

  • Kiedy po powrocie z Ukrainy zabrałam się za kiszenie pomidorów, nie przypuszczałam, że wpisuję się w kiszonkową modę. Pomidory ukisiłam, żeby na zbliżające się Boże Narodzenie mieć na stole jakiś ukraiński specyfik, przypominający mi letnią wyprawę, a nie dlatego, że kiszenie akurat stało się trendy.

    folia
  • Aluminium nasze powszechne

  • Najlepiej żyć w lekkiej nieświadomości. Nie wgryzać się za bardzo w temat (chyba że piszemy doktorat). Zdać się na intuicję i nie przeginać. Tylko wtedy można zachować psychiczną równowagę. Wiem, co piszę, bo ostatnio miałam okazję przywracać do życia znajomą.

    slonina
  • Kulinarnie o Ukrainie

  • Gdzie jest dobre jedzenie? Na pewno na Ukrainie. Latem tego roku odwiedziłam ją po raz pierwszy w życiu. Ją – to za dużo powiedziane, skoro widziałam tylko południowo-zachodni kawałek tego kraju.