bob-z-fasolka-na-cieplo-kwiek1
  • Bób z fasolką na ciepło

  • 300 g bobu
    300 g fasolki szparagowej
    200 g boczku (najlepiej wędzonego)
    1-2 ząbki czosnku
    świeżo mielony pieprz
    sól ziołowa do smaku

    1. Fasolkę umyć i odciąć końcówki, a następnie gotować do miękkości w posolonej wodzie.
    2. Ugotowaną fasolkę odcedzić, przestudzić i pokroić w mniejsze kawałki.
    Bób ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki.
    Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanej patelni.
    Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bób i wymieszać.
    Na koniec dodać fasolkę, całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Uwaga: jeśli boczek był aromatyczny, potrawa nie wymaga dużej ilości przypraw.
    Podawać na ciepło. Idealnie nadaje się na kolację lub dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *