bob-z-fasolka-na-cieplo-kwiek1
  • Bób z fasolką na ciepło

  • 300 g bobu
    300 g fasolki szparagowej
    200 g boczku (najlepiej wędzonego)
    1-2 ząbki czosnku
    świeżo mielony pieprz
    sól ziołowa do smaku

    1. Fasolkę umyć i odciąć końcówki, a następnie gotować do miękkości w posolonej wodzie.
    2. Ugotowaną fasolkę odcedzić, przestudzić i pokroić w mniejsze kawałki.
    Bób ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki.
    Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanej patelni.
    Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bób i wymieszać.
    Na koniec dodać fasolkę, całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Uwaga: jeśli boczek był aromatyczny, potrawa nie wymaga dużej ilości przypraw.
    Podawać na ciepło. Idealnie nadaje się na kolację lub dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz