bukiet-salat-z-lososiem-i-makaronem5
  • Bukiet sałat z łososiem i makaronem

  • Opakowanie miksu sałat z rukolą
    30 dag świeżego łososia
    10 dag makaronu w kształcie ryżu
    100 g zielonych oliwek nadziewanych pastą łososiową
    2 pomidory
    ogórek gruntowy
    pół cebuli
    pęczek rzodkiewek
    sól morska do smaku
    zielony pieprz w ziarnach
    łyżka soku z cytryny
    3 łyżki oliwy

    Sos winegret:
    łyżka octu winnego
    szczypta soli
    3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    szczypta suszonej bazylii
    świeżo zmielony pieprz czarny do smaku

    1. Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
    2. Następnie posypać solą i zielonym pieprzem utartym w moździerzu, polać oliwą i wymieszać.
    3. Przyprawioną rybę odstawić na 20 minut, a następnie usmażyć na patelni i wystudzić.
    4. Makaron ugotować w posolonym wrzątku, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć na sicie.
    5. Mieszankę sałat opłukać, osuszyć i przełożyć do miski.
    6. Ogórka, pomidory i rzodkiewki umyć, a następnie pokroić w grubą kostkę.
    7. Oliwki odsączyć z zalewy, a cebulę posiekać lub pokroić w piórka.
    8. Tak przygotowane składniki połączyć ze sobą.
    9. Ocet winny ucierać z solą, aż całkowicie się rozpuści, a następnie wlać oliwę, dodać pieprz do smaku oraz bazylię i dokładnie wymieszać.
    10. Gotowym sosem polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *