ciasto-krowka-z-miodowym-kremem-i-czekoladowa-pianka3
  • Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką

  • Składniki na blaszkę o wym. 25 x 30 cm:

    Ciasto krówkowe:
    4 jajka
    duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka)
    3/4 szklanki drobnego cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżki kakao

    1. Białka ubić na puszystą, lśniącą pianę i – nie przerywając miksowania – stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku.
    2. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz z kakao, a nastepnie dodać do masy jajecznej i wszystko razem mieszać ręcznie rózgą aż do połączenia się składników. Należy robić to bardzo delikatnie, aby piana nie opadła.
    3. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki, wstawić do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 170 stopni C, do suchego patyczka.
    4. Po wyjęciu z piekarnika, blaszkę z ciastem „rzucić” na podłogę z wysokości – zapobiegnie to opadaniu ciasta.
    5. Ciasto wystudzić na kratce kuchennej i całkiem zimne przekroić na dwa blaty.
    Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta, wtedy z łatwością równo je przekroimy.

    Poncz:
    60 ml likieru Adwokat
    150 ml wody

    1. Wodę przegotować i wystudzić.
    2. Dodać likier i dokładnie wymieszać.

    Krem miodowy:
    50 dag serka mascarpone
    60 ml likieru Adwokat
    3 żółtka
    100 g płynnego miodu lipowego

    1. Serek mascarpone zmiksować z likierem na gładki krem i odstawić.
    2. W drugiej misce połączyć żółtka z płynnym miodem, miskę postawić nad parą wodną i miksować około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.
    3. Wówczas miskę zestawić na blat kuchenny i miksować dalej, aż masa ostygnie.
    4. Do wystudzonej masy dodać ser z likierem i wszystko razem delikatnie miksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników.

    Pianka czekoladowa:
    350 ml śmietany kremowej
    100 g deserowej czekolady

    1. Śmietanę podgrzać w rondelku, aby była gorąca (nie gotować!).
    2. Dodać czekoladę połamaną w kawałeczki i odczekać chwilę, aż zacznie się rozpuszczać i wtedy mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia się składników.
    3. Wystudzoną masę przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, wstawić do lodówki.
    4. Następnego dnia schłodzoną masę zmiksować na gładki, sztywny krem.

    Dodatkowo:
    kakao naturalne do oprószenia ciasta
    ażurki czekoladowe do dekoracji

    1. Pierwszy blat ciasta nasączyć połową ponczu, wyłożyć całą masę miodową i przykryć drugim blatem ciasta.
    2. Ciasto nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć piankę czekoladową.
    3. Na koniec wierzch ciasta oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ażurkami.
    4. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *