ciasto-z-gruszka-i-pistacjami1
  • Ciasto z gruszką i pistacjami

  • Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

    250 g margaryny
    szklanka cukru
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    budyń waniliowy z cukrem
    2 łyżki kakao
    3 miękkie gruszki
    około 30 szt. pistacji
    cukier puder do posypania

    1. Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i – nie przerywając ucierania – dodawać po jednym jajku. Ucierać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, a następnie – cały czas mieszając – dodawać po łyżce do utartej masy.
    3. Połowę tak przygotowanego ciasta przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy.
    4. Pozostałe ciasto połączyć z kakao i wyłożyć na jasne ciasto w tortownicy.
    5.Gruszki obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i rozłożyć na cieście, a następnie posypać posiekanymi pistacjami.
    6. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze 170 stopni C.
    7. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *