cytrynowy-obloczekpankiewicz1
  • Cytrynowy obłoczek

  • Składniki na blaszkę o wym. 21 x 26 cm:

    Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru
    ćwierć szklanki oleju
    skórka otarta z jednej cytryny
    szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1. Białka ubić na sztywną pianę i, cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier.
    2. Następnie, nadal miksując, stopniowo dodawać po jednym żółtku i kolejno olej oraz skórkę z cytryny.
    3. Obydwie mąki przesiać i delikatnie połączyć z ubitą masą przy pomocy szpatułki.
    4. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub natłuszczoną) i piec przez 30-35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 170 stopni C (lub do 190 stopni C bez termoobiegu).
    5. Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z blaszki, przekroić na dwa cienkie blaty i pierwszy z nich ponownie ułożyć na dnie blaszki.

    Masa cytrynowa:
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z 2 cytryn
    sok z 3 cytryn
    szklanka cukru
    1,5 szklanki wody

    1. Żółtka zmiksować z mąka ziemniaczaną i skórką cytrynową.
    2. Do rondelka wlać szklankę wody, dodać sok z cytryn oraz cukier, wymieszać i zagotować.
    3. Do wrzącego płynu – mieszając – wlać przygotowane żółtka oraz pół szklanki wody i mieszać do momentu uzyskania gęstej, szklistej masy o konsystencji budyniu.
    4. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt w formie, rozsmarować i odstawić do wystygnięcia.

    Masa mascarpone:
    500 g mascarpone
    200 ml śmietany kremówki 36%
    łyżka cukru pudru

    1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i, cały czas miksując, stopniowo dodawać serek mascarpone oraz cukier puder.
    2. Masę wyłożyć na zimną masę cytrynową i przykryć drugim blatem biszkoptowym.

    Lukier:
    szklanka cukru pudru
    sok z połowy cytryny lub woda

    1. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny lub z odrobiną wrzącej wody i mieszać do uzyskania konsystencji gęstego lukru.
    2. Gotowym lukrem posmarować wierzch ciasta.
    3. Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *