czekoladowa-karpatka-z-truskawkowa-nuta4
  • Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

  • Składniki na dwie blaszki o wym. 25 x 30 cm:

    Czekoladowe ciasto parzone:
    pół kostki masła
    szklanka wody
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki ciemnego kakao
    5 jajek
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    1. Masło przełożyć do rondelka, dodać szklankę wody i zagotować.
    2. Do gotującej się masy – cały czas mieszając – stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao. 3. Ucierać drewnianą pałką, cały czas gotując, aż masa zacznie odchodzić od ścianek.
    4. Tak przygotowaną masę odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    5. Do zimnej masy – cały czas mieszając – stopniowo dodawać po jednym jajku. Kolejne jajko dodawać, gdy pierwsze dobrze się połączy.
    6. Następnie wsypać proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wszystko razem zmiksować.
    7. Ciasto podzielić na dwie części.
    8. Dwie jednakowe blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nich ciasto.
    9. Ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec 20 minut. Należy pamiętać, aby w trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie.
    10. Po upieczeniu ciasta wystudzić.

    Krem truskawkowy z mascarpone:
    szklanka mrożonych truskawek
    3 łyżeczki żelatyny
    400 ml śmietany kremówki
    25 dag serka mascarpone
    3 czubate łyżki cukru pudru
    60 ml likieru truskawkowego

    1. Truskawki rozmrozić w pokojowej temperaturze, a następnie zmiksować na mus.
    2. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i wystudzić.
    3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i, cały czas ubijając, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder.
    4. Następnie, delikatnie mieszając, powoli wlewać przygotowany mus truskawkowy, likier oraz wystudzoną żelatynę. Wszystko razem delikatnie zmiksować, aby nie było grudek.

    Dekoracja:
    biała polewa czekoladowa:

    1. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Wystudzone ciasta przełożyć przygotowanym kremem
    3. Na koniec ciasto udekorować białą polewą czekoladową i schłodzić w lodówce.

    Karpatka nie musi być nudna – zawsze z budyniowym kremem. Nasza propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem. Nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki. Kropką nad i jest truskawkowy likier.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *