fasolka-szparagowa-z-orzechami2
  • Fasolka szparagowa z orzechami

  • 400 g fasolki szparagowej
    2 łyżki orzechów włoskich
    2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Dressing:
    łyżka octu balsamicznego
    łyżeczka musztardy dijon
    2 łyżeczki oleju z pestek winogron
    sól morska z pieprzem do smaku

    1. Fasolkę umyć i gotować w posolonym wrzątku około 4 minuty.
    2. Następnie przełożyć na sito, przelać zimną wodą, dokładnie odsączyć i przełożyć do salaterki.
    3. Dodać posiekaną cebulą oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
    4. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do fasolki.
    5. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
    6. Sałatkę ułożyć na talerzu i polać przygotowanym dressingiem.
    Tak przygotowana fasolka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze może stanowić samodzielny posiłek.

Dodaj komentarz