fasolka-z-pieczarkami-kwiek1
  • Fasolka z pieczarkami

  • 50 dag żółtej fasolki szparagowej
    25 dag pieczarek
    olej do smażenia
    duża cebula
    mała papryczka chili
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku

    1. Fasolkę umyć i odciąć końcówki, a następnie gotować do miękkości w posolonej wodzie.
    2. Ugotowaną fasolkę odcedzić, delikatnie przestudzić i pokroić w mniejsze kawałki (na 2 lub na 3 części w zależności od długości).
    3. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki.
    4. Papryczkę chili umyć i drobniutko posiekać.
    5. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić na rozgrzanym oleju.
    6. Następnie dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone pieczarki, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i smażyć, aż grzyby będą miękkie.
    7. Do gotowych pieczarek dodać natkę pietruszki oraz pokrojoną fasolkę, wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać, aż fasolka stanie się ciepła.
    8. Sałatkę podawać na ciepło.
    Pożywna sałatka, którą możemy także przygotować zimą, używając mrożonej fasolki. Jest pyszna i zdrowa. Może być podawana do mięsa, kaszy czy ziemniaków lub stanowić samodzielny posiłek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *