kalafior-pod-beszamelem-i-oscypkiem5
  • Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

  • Kalafior
    3 łyżki startego oscypka maślanego
    posiekana natka pietruszki

    Sos beszamelowy:
    pół litra mleka
    szklanka rosołu drobiowego
    2 łyżki mąki
    2 czubate łyżki masła
    łyżka soku z cytryny
    gałka muszkatołowa do smaku
    sól morska i biały pieprz do smaku

    1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i blanszować 2-3 minuty w posolonym wrzątku.
    2. Następnie kalafiora odcedzić i ułożyć w wcześniej natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
    3. Masło rozgrzać w rondelku, wsypać mąkę i, mieszając, przesmażać chwilę.
    4. Następnie, cały czas mieszając, powoli wlewać mleko, a potem rosół i cały czas mieszać, aż sos zacznie gęstnieć.
    5. W trakcie podgrzewania sos doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i białym pieprzem.
    6. Gotowy sos zestawić z ognia i gorącym zalać kalafior, a następnie posypać startym oscypkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut.
    7. Podawać na gorąco z natką pietruszki.
    Smakowity dodatek do młodych ziemniaczków lub do mięsa. Tak przygotowany kalafior może też stanowić samodzielne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *