kalafior-pod-beszamelem-i-oscypkiem5
  • Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

  • Kalafior
    3 łyżki startego oscypka maślanego
    posiekana natka pietruszki

    Sos beszamelowy:
    pół litra mleka
    szklanka rosołu drobiowego
    2 łyżki mąki
    2 czubate łyżki masła
    łyżka soku z cytryny
    gałka muszkatołowa do smaku
    sól morska i biały pieprz do smaku

    1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i blanszować 2-3 minuty w posolonym wrzątku.
    2. Następnie kalafiora odcedzić i ułożyć w wcześniej natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
    3. Masło rozgrzać w rondelku, wsypać mąkę i, mieszając, przesmażać chwilę.
    4. Następnie, cały czas mieszając, powoli wlewać mleko, a potem rosół i cały czas mieszać, aż sos zacznie gęstnieć.
    5. W trakcie podgrzewania sos doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i białym pieprzem.
    6. Gotowy sos zestawić z ognia i gorącym zalać kalafior, a następnie posypać startym oscypkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut.
    7. Podawać na gorąco z natką pietruszki.
    Smakowity dodatek do młodych ziemniaczków lub do mięsa. Tak przygotowany kalafior może też stanowić samodzielne danie.

Dodaj komentarz