mizeria-z-oliwkami-kwiek4
  • Mizeria z oliwkami

  • 4 ogórki gruntowe
    czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
    łyżka płatków migdałowych
    10 oliwek zielonych
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    około pół łyżeczki ziół prowansalskich
    sól i pieprz do smaku

    1. Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    2. Do ogórków dodać posiekaną natkę pietruszki oraz płatki migdałowe i wymieszać.
    3. Oliwę połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać roztartą w dłoniach przyprawę prowansalską, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
    4. Oliwki pokroić w plasterki.
    5. Przygotowany sos oraz oliwki dodać do ogórków i wszystko razem dokładnie wymieszać.
    6. Przed podaniem mizerię udekorować natką pietruszki.
    Wg tego przepisu można też przygotować mizerię z wykorzystaniem czarnych oliwek i koperku zamiast pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *