ogorkowy-torcik-kwiek2
  • Ogórkowy torcik

  • Składniki na tortownicę o średnicy 16 cm:
    2 wafle tortowe
    100 g masła
    3 pełne lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny
    pół szklanki mleka
    50 dag białego sera
    cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 jajka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    kilka listków świeżej mięty
    łyżka posiekanego koperku
    3 ogórki gruntowe (2 do środka tortu, 1 do dekoracji)
    sól i pieprz do smaku

    1. Wafle pokruszyć i przełożyć do miski.
    2. Masło stopić, dodać do pokruszonych wafli i dokładnie wymieszać.
    3. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki.
    4. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i wystudzić.
    5. Ser przełożyć do malaksera, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i miksować do uzyskania jednolitej masy.
    6. Następnie dodać żółtka, śmietanę oraz listki mięty, ponownie zmiksować i doprawić do smaku.
    7. Dwa ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    8. Białka ubić na sztywną pianę.
    9. Zmiksowaną masę serową połączyć z ubitymi białkami i z tężejącą żelatyną.
    10. Następnie dodać posiekany koperek oraz pokrojone ogórki i wszystko razem dokładnie wymieszać.
    11. Tak przygotowaną masę wyłożyć na waflowy spód i tortownicę ponownie wstawić do lodówki, by masa serowa stężała.
    12. Przed podaniem torcik udekorować trzecim ogórkiem pokrojonym w plasterki i listkami mięty.
    Doskonały na śniadanie, kolację lub jako zimna przystawka. Wybornie smakuje z chlebem posmarowanym świeżym masełkiem. Dobrym dodatkiem do niego jest także wędlina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *