piernik-z-musem-gruszkowym1
  • Piernik z musem gruszkowym

  • Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
    Gruszki:
    5 gruszek
    pół litra wody
    3 łyżki cukru
    pół laski cynamonu
    gwiazdka anyżu
    sok z połowy cytryny

    1. Gruszki obrać (ogonki pozostawić!), przekroić w poziomie na dwie części i oczyścić z gniazd nasiennych.
    2. Do garnka wlać wodę, dodać sok z cytryny, anyż, cynamon oraz cukier i zagotować.
    3. Do wrzątku włożyć połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut.
    4. Po tym czasie gruszki wyjąć i przełożyć na sitko, żeby dokładnie obciekły.

    Ciasto piernikowe
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    130 g masła
    130 g śmietany 18%
    łyżka miodu
    2 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    płaska łyżeczka sody
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    3 łyżeczki kakao
    olej i kasza manna do przygotowania formy

    1. Masło stopić i wystudzić.
    2. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę i – cały czas miksując – stopniowo dodawać śmietanę, wystudzone masło oraz miód.
    3. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika.
    4. Wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
    5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą i wysypanej manną formy.
    6. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych gruszek.
    7. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180OC przez około 50 minut.
    8. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

    Masa śmietanowa:
    200 g śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    250 g mascarpone
    łyżeczka żelatyny
    6 łyżek mleka

    1. Żelatynę rozrobić w mleku.
    2. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno.
    3. Następnie, cały czas mieszając, dodać żelatynę rozrobioną w mleku.
    4. W drugim naczyniu, na szybkich obrotach miksera, zmiksować mascarpone i – cały czas mieszając – stopniowo dodawać ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.

    Mus gruszkowy:
    600 g gruszek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
    125 ml wody
    2 galaretki gruszkowe

    1. Obrane gruszki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut.
    2. Następnie wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aby galaretki się rozpuściły.
    3. Na koniec wszystko razem zblenderować i odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.

    Poncz:
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    100 ml wrzątku
    30 ml likieru Amaretto

    1. Kawę rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
    2. Następnie dodać Amaretto i dokładnie wymieszać.

    Dodatkowo
    100 g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka

    1. Do formy przełożyć pierwszy blat ciasta (ten bez gruszek), nasączyć go ponczem i wyłożyć połowę masy śmietanowej.
    2. Następnie wylać mus gruszkowy i ciasto na około 40 minut wstawić do lodówki.
    3. Po tym czasie wyłożyć pozostałą masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć ponczem.
    4. Czekoladę mleczną połamać w kawałeczki, dodać mleko i, mieszając, podgrzewać, aż powstanie jednolita polewa.
    5. Wierzch ciasta polać przygotowana polewą i dowolnie udekorować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *