alergie
  • Sposoby na alergie

  • Alergie i nietolerancje stanowią poważny problem dla wielu z nas. Dotyczą dzieci i dorosłych, a nierzadko pojawiają się dopiero w dojrzałym wieku. Niestety, medycyna jest tu często bezradna i nie oferuje żadnego skutecznego leku, który zlikwidowałby przykre dolegliwości i pozwoliłby beztrosko cieszyć się urokami wiosny.

    Sama od dzieciństwa zmagam się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Poznałam więc na własnej skórze, jak trudno opanować ten problem. Nie można liczyć tylko na pomoc lekarza, bo każda alergia jest inna. Trzeba z lekarzem współpracować, obserwować zachowanie organizmu w różnych sytuacjach i dostosowywać sposób leczenia do jego stanu tak, aby zmniejszać przykre dolegliwości i ich skutki.
    Diagnoza
    Laboratoria oferują duży wybór testów alergicznych. Nie można się jednak w 100% opierać na ich wynikach, bo nie są do końca wiarygodne. Zawsze decydujące są obserwacje pacjenta, trzeba więc samemu wnikliwie obserwować reakcje organizmu na różne czynniki otoczenia, traktując testy jako pomocną wskazówkę. W trudniejszych przypadkach pomocne jest prowadzenie dzienniczka, w którym zanotujemy pojawiające się objawy alergii, co wtedy jedliśmy, gdzie przebywaliśmy, jakie kosmetyki i środki czystości stosowaliśmy. Objawy bowiem mogą pojawiać się dopiero po kilku dniach i wtedy takie notatki okazują się bardzo pomocne, bo pamięć jest zawodna.
    Ogranicz ilość alergenów w otoczeniu
    Nie nadużywaj kosmetyków myjących i środków czystości. Kupuj te o jak najmniejszej liczbie składników i możliwie naturalne, hipoalergiczne. Nowe ubrania przed pierwszym założeniem upierz i dokładnie wypłucz. Nie wpuszczaj do domu nieproszonych gości. Siatki w oknach nie tylko chronią przed kąśliwymi owadami, ale także ograniczą napływ pyłków kwitnących roślin. Z tego powody warto spryskiwać siatki wodą, a mieszkanie wietrzyć najlepiej po deszczu lub wcześnie rano. Przy poważnych problemach warto zamontować w mieszkaniu oczyszczacz powietrza. Uważaj także podczas spacerów w lesie, parku, pracy w ogrodzie. Uczulać cię mogą ugryzienia nawet niewidocznych owadów, czy dotyk roślin.
    Uważaj co jesz
    Każdy alergik powinien świadomie wybierać produkty do jedzenia, kupować artykuły sprawdzonych producentów i wnikliwie czytać etykiety, wybierając produkty o krótkim i zrozumiały składzie. Najlepsze będą produkty naturalne, ale i tu należy zachować ostrożność. Owoce i warzywa myj dokładnie ciepłą wodą i obieraj (te które się da). Pozbędziesz się w ten sposób środków ochrony roślin, które są silnymi alergenami. Pojawiające się wiosną nowalijki wprowadzaj do diety pojedynczo, co około 4 dni. Pozwoli to na zidentyfikowanie produktu, który ci szkodzi. Ostrożność zachowaj stosując zioła, preparaty ziołowe i miód. Nawet rumianek czy nagietek mogą być dla alergika niebezpieczne, a miód może zawierać pyłki rośliny, która uczula.
    Objawy alergii mogą się także nasilić pod wpływem pokarmów na które nie jesteśmy uczuleni, ale które wzmagają dolegliwości, gdyż zawierają histaminę lub stymulują jej wytwarzanie w organizmie. Histamina jest wytwarzana w czasie reakcji alergicznej, działa prozapalnie i wzmaga dolegliwości, dlatego zażywamy preparaty antyhistaminowe. Pokarmami zwiększającymi poziom histaminy w naszym organizmie są m. in.: czekolada, banany, wędliny, wino, przetwory pomidorowe, kapusta kiszona, truskawki i inne (pełną listę zamieszczę na blogu w maju). Należy je ograniczać w czasie zaostrzenia objawów alergii.
    Umocnij naturalne bariery organizmu
    Alergeny wnikają do naszego ciała przez drogi oddechowe (usta, nos), układ pokarmowy, przez skórę. Narządy kontaktujące się z powietrzem (drogi oddechowe, skóra) i pokarmem (jelita) mają wykształcone bariery ochronne, zapobiegające wnikaniu alergenów do wnętrza ciała. Rolę tę pełnią nabłonki pokrywające ich powierzchnię. Niestety, u alergików często są uszkodzone przez niewłaściwe traktowanie oraz wady w budowie i nie spełniają swojej roli. Trzeba więc zadbać o ich prawidłowe działanie i regenerację przez ochronę przed wysuszeniem, uszkadzaniem warstwy hydro-lipidowej, niszczenie komórek (o konkretnych sposobach napiszę na blogu).
    Alergie są poważnym problem dla osób wrażliwych i ich rodzin. Powodują cierpienie i znacznie obniżają komfort życia, często uniemożliwiając normalne funkcjonowanie. W skrajnych przypadkach mogą być śmiertelnie niebezpieczne, wywołując wstrząs anafilaktyczny. Nie wolno ich lekceważyć, a walka z nimi wymaga zaangażowania, dyscypliny i pracy nad sobą. Czasem chwila nieuwagi i narażenie się na kontakt z alergenem, może zepsuć nam samopoczucie na wiele tygodni. Nasilona alergia wymaga zaś leczenia silnymi preparatami, które przynoszą ulgę, ale niestety mają wiele skutków ubocznych i nie można ich długotrwale stosować. Każdy alergik i rodzic dziecka alergika musi więc nauczyć się żyć z alergią i w miarę możliwości ją kontrolować.
    Lidia Aleksandrowicz, dietetyk, biolog
    Zapraszam do czytania mojego bloga na stronie www.dietanamiare.com.

Dodaj komentarz