chorwacja-3
  • Stubica i rakija

  • Zastanawialiśmy o jakim kraju napisać w tym wydaniu. Patrząc za okno i widząc hałdy śniegu, rozmarzyliśmy się wspominając nasz pobyt w Chorwacji, a dokładnie na Istrze. Wspaniałe miejsce z temperamentnym narodem i fantastyczną kuchnią.

    Dania kuchni chorwackiej cieszą się dużym uznaniem wśród narodów całej Europy. Nie inaczej jest z polskimi turystami. Kuchnia Chorwacji jest niezwykle ciekawa i zróżnicowana. Wynika to z dawnych wpływów kuchni włoskiej, austriackiej, węgierskiej i tureckiej.

    Stoły są pełne różnych gatunków ryb, grillowanych mięs, owoców morza, oliwek, warzyw, aromatycznych ziół, fig, migdałów, winogron, miodu, rodzynek i owoców cytrusowych. Posiłek zaczyna się od przystawek serwowanych jako „hladni pladanj”. Taki zimny talerz składa się z kilku plastrów salami, szynki, małych kiełbasek, owczego sera, oliwek, kilku strąków papryki. Skład talerza może być uzupełniany o inne składniki, w zależności od lokalnych tradycji.
    Z zup najbardziej lubianymi są fasolowa i kapuśniak. Pożywne i podawane z kromką chleba jako danie główne. Wiele potraw mięsnych piecze się na ruszcie.

    Specjalnością restauracji jest stubica, wieprzowa pieczeń z farszem śliwkowym, duszona w winie i śliwowicy. Za rarytas uchodzi sarma, potrawa przypominająca polskie gołąbki. Tajemnica smaku tej potrawy wynika stąd, że farsz zawijany jest w liście kapusty kiszonej. Warto więc w sezonie kiszenia kapusty zakisić kilka główek w całości, aby później, po ukwaszeniu, oderwać liście i przyrządzić sarmę.

    Wyśmienitym dodatkiem do każdego dania jest ajvar, czyli sos z papryki, bakłażanów i pomidorów. Smak wszystkich potraw wzbogaca odrobina vegety, przyprawy produkowanej od ponad czterdziestu lat i znanej na całym świecie.

    Chorwacja słynie także ze wspaniałych win. Do wybrou do koloru, czerwone, białe i różowe. Najbardziej znanym z mocniejszych trunków jest śliwowica. I nic w tym dziwnego. Chorwacja należy do największych w Europie producentów śliwek. Mężczyźni preferują mocną wódkę z winogron (rakija), zaś panie muszą koniecznie spróbować słynnego likieru Maraskino ze specjalnych wiśni maraska.

    Nie sposób pominąć potraw z kuchni chorwackiej, które do narodowych nie należą, ale są ogromnie popularne i lubiane. Pierwsza z nich to burka, którą w każdej piekarni sprzedaje się gorącą przez cały dzień. Jest podobna do ciasta francuskiego, nadziewana mięsem, serem lub jabłkami. Druga to cevapcici, doskonale przyprawione paluszki z mielonego mięsa pieczone na ruszcie, podawane z siekaną cebulą i kwaśnym mlekiem. Zapewniamy Was, że podróż po chorwackich restauracjach i barach dostarczy Wam wiele wspaniałych wrażeń.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *