tort-wegierski-siebert3
  • Tort węgierski

  • Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:
    Ciasto:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej tortowej – bez 2 łyżek!
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 lekko czubate łyżki kakao

    1. Białka ubić na sztywno i, nie przerywając ubijania, porcjami wsypywać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao, a następnie – cały czas mieszając – stopniowo dodawać do masy jajecznej. Miksować do połączenia się składników.
    3. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
    4. Ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwa blaty.

    Masa:
    2 budynie waniliowe
    950 ml mleka
    laska wanilii
    100 g masła

    1. Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając nieco mniej mleka niż w przepisie czyli 950 ml oraz miąższ z jednej laski wanilii.
    2. Budyń szczelnie przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał „kożuszek” i wystudzić.
    3. Masło ubić na puszystą masę i, cały czas ubijając, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
    4. Następnie budyń przełożyć do misy miksera i miksować, aż masa będzie jednolita.

    Dodatkowo:
    2 szklanki wiśni w alkoholu
    szklanka orzechów laskowych

    1. Na pierwszy blat ciasta równą warstwą wyłożyć wiśnie.
    2. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugim blatem ciatsta, lekko je dociskając.
    3. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i wygładzić.
    4. Wierzch ciasta posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *